Jak uvarit veceri pro 50 lidi

  • warning: Parameter 1 to texy_image_texy_handler() expected to be a reference, value given in /mnt/data/accounts/m/martinmajlis/data/www/majlis.cz/mindlog/includes/module.inc on line 497.
  • warning: Parameter 1 to texy_syntaxhighlighting_texy_handler() expected to be a reference, value given in /mnt/data/accounts/m/martinmajlis/data/www/majlis.cz/mindlog/includes/module.inc on line 497.
  • warning: Parameter 1 to texy_texy_settings() expected to be a reference, value given in /mnt/data/accounts/m/martinmajlis/data/www/majlis.cz/mindlog/includes/module.inc on line 497.
  • warning: Parameter 1 to texy_image_texy_settings() expected to be a reference, value given in /mnt/data/accounts/m/martinmajlis/data/www/majlis.cz/mindlog/includes/module.inc on line 497.
  • warning: Parameter 1 to texy_syntaxhighlighting_texy_settings() expected to be a reference, value given in /mnt/data/accounts/m/martinmajlis/data/www/majlis.cz/mindlog/includes/module.inc on line 497.

Na uvodnim tydnu jsme se prihlasili ESN, ze jsme ochotni nekdy uvarit tradicni ceske jidlo. Z pocatku to vypadalo, ze to bude az za dlooooooouho, ale nakonec to ubehlo rychle – a veceri jsme varili dneska.

Cilem je uvarit tradicni jidlo pro 50 lidi (40 lidi si muze koupit vstupenku; 5 clenu ESN umyva nadobi + pomaha s pripravou jidla; lidi co vari). Vstupenka na veceri stoji 3 eura a kona se v nedeli v 17 hodin.

Byl jsem jiz na francouzke a danske veceri – ale porce meli male, ze to bylo spis jen ochutnavka, nez by se z toho clovek najedl. To jsme se rozhodli zmenit a uvarit kopec poradneho jidla. Zadna miska salatu s kouskem buchty. Zadny kopecek pomazanky s platkem bagety.

Sobota

V sobotu jsem meli sraz ve 14:30 na trhu, abychom nakoupili suroviny na vareni. Rozpocet na veceri jsme meli 111 euro – jen 37 lidi si koupilo vstupenku – z toho 4 lidi vegetariani. Mexicka vecere byla vyprodana skoro tyden predem, takze to chce trochu lip propagovat ceske jidlo.

Adam s Jane meli vypracovany podrobny plan, co vsechno musime koupit – a v jakem mnozstvi, takze jsme jen chodili po obchode + pozdeji po trhu a odskrtavali polozky. S nakupem nam pomahali 2 cloveno ESN.

Maso a zeleninu jsme koupili na trhu, zbytek v obchode.

Suroviny

Nakonec jsme nakoupili asi tyto veci:

  • 8kg masa
  • 7kg mouky
  • 6kg zeli
  • 4l mleka
  • 3kg brambor
  • 2kg marmelady
  • 2kg chleba
  • 1kg speku
  • 1kg cibule
  • maslo, cesnek, drozdi, koreni, bujon (na 12l polivky), vejce, …

Kdyz jsem ve stanku rekli, ze chceme 7.5kg masa, tak na nas pani vykulila oci. Za maso jsme utratili skoro polovinu rozpoctu. A celkove jsem nakoupili surovin asi za 100 euro. Za tyto penize jsme poridili asi 35kg surovin + bujon na 12l polivky – takze skoro 1kg surovin na cloveka.

Kdyz vite suroviny, tak muzete zkusit hadat, co jsme to meli v planu uvarit.

Nedele

V nedeli jsme meli ve 13 hodin sraz. Ja jsem vysel z pokoje po 50 – a jeste jsem pozoroval kocky na dvorku – ale kdyz jsem k mistu srazu dojel, tak tam nikdo nebyl. Tak jsem si nebyl jisty, jestli to nebylo nahodou ve 14.

Ale za chvili jsem videl prichazet Adama s Jane, takze jsem tam byl akorat. Lidi, co jsou dochvilini by meli chodit vcas, aby lidi, co moc dochvilni nejsou, byli v klidu, kdyz nahodou dojdou vcas. A trochu pozdeji dorazili i prvni clovek s ESN – takze jsme mohli jit dovnitr a zacit pripravovat jidlo.

Slozeni tymu

Podle Adama nas melo byt celkem 7 – ale ja ty ostatni lidi ani neznal. V tymu jsme meli Jane, Adama, mne a zbyli 4 lidi meli byt 2 holky, ktere byly v seznamu e-mailu + kazda mela nejakou kamaradku, ktera s ni mela prijit. V minulem tydnu jsme chteli nejak probrat, co budem varit – ale reagovala jen 1 z nich – a to jeste jen 1×. Prozatim se nikdo dalsi neukazal.

Ja jsem nemel hodinky, tak netusim, jak to probihalo casove – ale mozna se to objevi u adama.

Pripravna faze

Jane a ja jsme zacali s krajenim chleba na kosticky – a tady byl 1. problem – noze co tady meli byly prilis mekke a tupe, tak jsme tu spis tim nozem cupovali nez krajeli. Adam mezi tim krajel hlavky zali. Adam dokrouhal zeli stejne jako my dokrajeli chleba.

Pak jsem se pustil do loupani cibule a Jane s Adamem pripravovali zeli, aby se zacalo varit. Adam pokracoval s pripravou zeli – Jane krajela cibuli na kosticky a ja na platky.

Mezitim lidi z ESN loupali brambory.

Dalsi vec, co jsme museli udelat bylo oloupat hromady cesneku. Prestoze znam teoreticky postup, jak oloupat cesnek – tak v praxi jsem to nejak moc netrenoval. Z pocatku jsem do toho noze prastil bud malo (ze se skoro nic nestalo), nebo naopak moc (ze jsem ten cesnek moc rozplacl). Ale na konci jsem mel uz trochu lepsi odhad. Takze jsem se zlepsil v loupani cesneku.

Kdyz jsme byli v prostred loupani cesneku, tak jsme rozhodli, ze nejdriv potrebujem brambory – tak jsme prerusili sekani cesneku a dali se do brambor.

Priprava polivky

Pak sla Jane pomahat Adamovi s vyrobou polivky a ja pokracoval v loupani a krajeni cesneku na platky. To uz za nami byla vic nez hodina priprav – a zacalo mne bolet za krkem, protoze nejsem zvykly porad koukat dolu (protoze notebook jedine s podstavcem).

Mezi tim jsem dokoncil loupani cesneku – a mohli jsem jit pozadat o prideleni dalsiho ukolu. Adam s Jane mezi tim nejen ze zacali varit polivku, ale i pripravili maso, abychom ho mohli dat pect do trouby.

Tady jsme se zacali dostavat trochu do problemu, protoze nam zacaly dochazet hrnce.

Adam s lidmi z ESN opekali cast chleba, my s Jane jsme se pustili do vyroby testa a zbytek naseho tymu porad nikde.

Prvni krize

V tomto okamziku – asi okolo 15:30 (1:30 do te doby, nez prijdou lidi) – meli Adam s Jane obavy, jestli to stihenm. Prozatim jsme ze 3 jidel meli jen polivku – a zbyla 2 jidla jsme ani nezacali pripravovat. Ja byl v klidu. Vysvetlil jsem jim, ze v IT je to bezne, ze jen 1 z 5 projektu je uspesny, a ze je pravdepodobnejsi, ze projekt bude neuspesny, nez ze bude uspesny.

Vyroba knedliku

Dalsi krok byl vyroba knedliku. Puvodne jsme meli do hrnce nasypat 5kg mouky, 3l mlika – ale protoze jsme nemeli dost velky hrnec, tak jsem to museli pripravovat na dvakrat. Chvili jsem se snazil michat testo vareckou – ale po chvili jsem zacal mit pocit, ze ji spis zlomim, tak jsem pokracoval v hneteni jen rukama. Kdyz bylo testo dostatecne uhnetene, tak jsme pristoupili k dalsi fazi.

Jane vymazavala hrnecky maslem a ja do nich daval testo – melo byt do 3/4 – ale ja je plnil skoro plne. Kdyz jsme meli dost hrnecku naplnenych, tak jsme je dali varit do vody (v hrnci je trocha vody, hrnek stoji dnem na dne, hrnec je prikryt poklickou, vari se to 20–30min).

Vareni pokracuje

Kdyz jsem dokoncili prvni davku testa – tak jsem se pustili do druhe varky. Jenze nam dosly hrnecky, tak jsme museli praci prerusit.

Mezi tim se upekly nektere kousky masa a i nektere knedliky. Tak jsme museli resit, kde to jidlo budem skladovat. Nakonec jsme knedliky skladali do panvi, protoze jsme nic lepsiho nemeli.

Zbytek tymu porad nikde.

A znovu knedliky

Tim, ze se uvarily knedliky, jsme mohli spotrebovat zbytek testa a pustit se s Jane do vyroby noveho druhu testa. Adam se mezi tim hlidal maso, polivku a staral se o vareni knedliku.

Protoze jsme mel ruce zapatlane, tak jsem zase delal hnetac. Takze dohnetl dalsi 2kg mouky – narozdil od toho prvniho jsme sem dali cukr. Mozna i neco navic/mene, ale ja to jen hnetl, tak nevim detaily.

Pak to Adam jeste prohnetl vareckou a ja si mohl jit konecne umyt ruce.

Dokonceni polivky

Pak prohlasili, ze prvni jidlo mame hotove – ale nebyla to pravda – aby bylo neco hotove, tak to muse byt ve stavu, ve kterem je to mozne uvezt na trh – a nase jidlo jsme v takovem stavu nemeli. Hrnecky, ve kterych jsme mela polevka servirovat, byly porad plne testa na knedliky.

Lide prichazeji

Mezi tim bylo 17h a zacali prichazet prvni lidi. Nastesti jsou lidi nedochvilni, takze se jidlo zacina servirovat az nekdy o pul. I kdyz bylo 17:20, tak porad 14 lidi chybelo.

Mezi tim se uvarily dalsi knedliky, takze jsme konecne meli dost hrnecku a misticek na servirovani polivky.

Uvitaci proslov

Dalsi problem byl, ze je zvykem, ze na zacatku jidla nekdo predstavi zemi, ze ktere to jidlo je + nejak to okomentuje, co bude k jidlu. Nikdo dalsi z naseho tymu porad nedorazil, tak Adam s Jane usoudili, ze bude nejlepsi, kdyz to predstavim ja. Kazdemu, kdo mne zna, musi byt jasne, ze jsem ten, co mluvi nejvic, vyklada nejvic historek – takze jsem se na tuto cast velmi tesil. Ale porad jsem doufal, ze tam pujde nekdo jiny.

Mezi tim jsme se pustili do vyroby dalsich knedlik – takze v okamziku, kdy se rozhodlo, ze budem servirovat polivku jsem mel ruce od testa. Snazil jsem se je presvedcit, ze mam ruce od testa, ze by tam mel jit nekdo reprezentativnejsi – ale neuspel jsem.

Rikal jsem, ze ceska kuchyne je silne ovlivnena nemeckou kuchyni, a proto budou mit k jidlu 2× knödel. Za vzhledem k nasemu klimatu (teplo jen par mesicu v roce) a poloze uprostred Evropy jsme nemeli pristup k mnoha surovinam. Ze zeleninu jsme mohli jist jen v lete – a zbytek roku zadna rajcata/okurky/pa­prika nebyla. Proto jsme se snazili pouzit „tradicni suroviny a tradicni postup“™ pro pripravu jidla. Zeli, ktere se da na zimu nalozit, a marmeladu, ktera se da taky pripravit v lete.

Taky jsem zduraznil, ze CR neni jen Praha, ze tam jsou i jina mesta. A kdyz jsem rikal, ze jsem z Ostravy, tak nekdo znal Banik.

Todle jsou veci, ktere jsem si uvedomil az v prubehu sledovani Ano, sefe!, pred tim jsem o jidle nejak moc nepremyslel.

Co jsme to uvarili?

Ted mate posledni prilezitost hadat, co jsme to vlastne varili.

Jidla jsme meli fakt kopec, tak jsme se snazili lidi motivovat, aby si chodli pridavat.

Servirovani polivky

Cesnekove polivky jsme meli 2 velke hrnce. Protoze jsme na seznamu meli 4 vegetariany, tak jsme meli pripravenou i vegetarianskou­ verzi.

Hrnecky byly jen 0.2l – takze 40 lidi sni jen 8l polivky, takze alespon polovina lidi by si mela jit pridat.

Zatimco lidi jedli polivku, tak jsme pripravovali dalsi knedliky. V tomto okamziku uz byli vsichni v klidu – 2. jidlo jsme meli hotove – a zbyvalo jen uvarit posledni chod.

Hodne lidi si pridalo, takze to dopadlo s polivkou dobre – ze jsme ji skoro celou rozdistribuovali.

Kalvados

Taky Adam donesl domaci jabkovici, takze kdo chtel, tak tomu jsme nalili panaka. O tom, kdy to budem servirovat jsme hodne diskutovali. Prislo nam, ze dat to na zaver po dezertu je divne – a pred dezertem taky. A na zacatek to taky dat nemuzeme – tak jsme to zaradili mezi polivku a hlavni jidlo.

Ceska wikipedie si mysli, ze je to jen digestiv, zatimco anglicka wiki si mysli, ze muze byt servirovan i mezi jidly.

Servirovani hlavniho chodu

Pak prislo servirovani 2. chodu – vepro-knedlo-zelo – a vypadalo to jako na obrazku. Kazdy dostal 4 knedliky – ktere zabraly 1/3 talire, pak 1/3 talire zabralo zeli a posledni tretinu zabralo maso.

Na konci nam zustala jeste dost zeli a kopec knedliku – tak jsem se snazil lidi presvedcit, ze by si meli jit pridat. Taky jsem jim tvrdil, ze prejidani je cesky zvyk – ze po techdle dvou chodech by meli byt uplne plni – a snezeni posledniho chodu by mela byt poradna makacka. Takze se mi par lidi povedlo presvedcit, ze by si meli jit pridat.

Dokoncovani tretiho chodu

Mezi tim Adam varil na pare kynute knedliky plnene marmeladou. Jak jsem zacali sbirat talire, tak jsme chteli hned servirovat posledni chod. Ale lidi z ESN si mysleli, ze by tam mela byt chvili pauza, aby lidi stihli trochu stravit predchozi chod. Adam mezi tim pokracoval s varenim knedliku. Tacy s knedlikama (meli jsme 90 knedliku) byly uplne vsude.

Protoze nam zbylo jeste hodne marmelady, tak jsme se rozhodli, ze ji ohrejem, a budem ty knedliky jeste polivat. Taky jsme roztopili maslo. Trochu problem byl, ze knedliky, ktere se uvarily na zacatku uz byly studene, tak je Adam musel znovu ohrat, nez jsme je mohli servirovat.

Servirovani kynutych knedliku

Tak jsme se pustili do servirovani posledniho chodu. Kazdemu jsme dali na talir 2 knedliky. Na ne 2 lzice marmelady, 2 lzice masla – a navic posypat cukrem. Hodne lidi rikalo, ze uz jsou fakt plni (prvni mise splnena) a pak taky meli poznamky o tom, ze nechapou, ze muzem vypadat tak, jak vypadame, kdyz se tak nacpavame.

Jak jim to chutnalo

Co jsem videl, tak uz ke konci druheho chodu lidi jedli rozvazneji. A u tretiho jidla tak samo. U tech predchozich veceri jsem byl ve 20 davno doma – a to jsem tam na konci jeste jen tak sedel a klabosil – a tady lidi jeste ve 20:15 jedli. Takze jsme toho jidla uvarili fakt kopec.

Podle taliru, co chodili zpet do kuchyne bych rekl, ze vsem chutnalo. Jen na par talirech neco zbylo – ale to zas mohly byt ty porce, kdy jsme jim jako pridavek dali kopec jidla jako na zacatku. Jen tam byl jeden „blaznivy vegetarian“, co snedl jen knedliky.

Jak to chutnalo

A ted nejake hodnoceni toho, jak se nam to povedlo uvarit.

Cesnekova polevka s opecenym chlebem

Opeceny chleba jsme delali z cerstveho toustoveho chleba. Navic jsme ho museli pripravit na panvickach a pomerne rychle, protoze jsme potrebovali sporak, tak nebyl moc krupavy – spis jen na povrchu vysuseny.

Cesnekova polevka – protoze jsme jako zaklad pouzili skoro kilo speku, tak mi prisla moc mastna a ani nechutnala moc cesnekove.

Vegetarianska verze – misto speku jsme pouzili bujon, takze nebyla mastna a i v ni byl lepsi pomer cesneku. Takze mi vegetarianska verze chutnala vic.

Vepro-knedlo-zelo

Todle muze byt ovlivneno tim, ze jsem si todle jidlo dal az vice nez 2h po ostatnich – a mezi tim, to jen tak stalo na vzduchu a pred samotnym jezenim jsem si to ohral v mikrovlnce.

Jak ty knedliky staly skoro 2h v panvickach (prikrytych poklickou), tak na povrchu byly trochu obsusene, ale se zelim to neslo poznat. Zeli chutnalo dobre. Maso mi prislo moc tuhe, ze jsem se musel hodne snazit, abych ho ukrojit. Myslel jsem, ze ho na zacatku trochu pomlatime, ale nakonec jsme to neudelali. Taky to mohlo byt zpusobene tim, ze trouba pekla pomalu, tak se vysusilo vic..

Kynute knedliky s marmeladou

Tak ty mne opravdu prekvapily – byly uplne skvele, vubec jsem to necekal. To politi marmeladou byl dobry napad, protoze si do ni dal namacet knedlik a porad to chutnalo ovocne. Takze se nemohlo stat, ze by si nekdo ukrojil kus knedliku a mel jen testo bez marmelady.

Zaver

Diky tomu, ze Adam s Jane meli dobry plan (kolik a jake suroviny potrebujem) + vedeli, co delaji, tak jsme to zvladli bez problemu, prestoze polovina tymu neprisla. Vzhledem k tomu, ze ja jsem delal pomocne pomocne prace – loupal, krajel, michal – tak mi to neprislo tezsi nez varit pro mnohem mene lidi. Ale verim, ze Adam s Jane, kteri to jidlo varili a ochucovali to meli mnohem tezsi.

Odkazy