Muchomurky jsou chutne a jedle houby

Jedna holka z Brazilie vykladala, ze k nejakemu svatku jedi jidlo, ktere musi tyden dni varit, aby prestalo byt jedovate.

To mne hodne zaujalo, tak jsem trochu zagooglil – a nasel clanek na wikipedii. Jidlo se jmenuje maniçoba, coz je jidlo, ktere se pripravuje z listu manioku. Problem je, ze jeho listy obsahuji kyanovodik, coz je velmi silny jed.

Vubec si nedokazu predstavit, jak se da neco takoveho objevit. Nekdo si uvaril ty listy a rekl: „Mnam, mnam, mnam, mnam, mnaaaaaaaam, mnam, mnam, mnam, mnam, mnam, mnam, mnam“ – a umrel. Ostatni si rekli – ty jo, to musi byt mnam, mnam – zkusime to chvili povarit, treba to pak bude jedle. Tak to povarili hodinu – nekoho vybrali – ten rekl: „mnam, mnam, mnam, mnam, …“ – a taky umrel. Pak zkusili 2 hodiny, 4 hodiny, …, den, 2 dny, … tyden. Az potom konecne meli neco jedleho.

Takze treba nase muchomurky jsou taky uplne skvele houby, jen se na to nasi predci hned vykaslali – a tak ted prichazime o naramnou pochoutku.

Takze az budu mit nekdy cas, tak bych zpopularizovat vareni z muchomurek – protoze jich je vzdycky plny les, zatimco normalnich hub je malo.